22 mai 2007

RAMSLØK - en nyttig plante


På min tur med Pia kommer jeg over denne skjeldne planten som heter Ramsløk. Den vokser faktisk her på Ask flere steder. Bl.a. i krysset ved Florida ca 60 meter ned veien til Lien i skråningen på høyre side ser du masse av den. Bladverket minner om liljekornvall men blomstene er mye større og ikke klokkeformet. Ramsløken er en nyttig plante både som urt og medisinplante.
Anvendes kulinarisk og i folkemedisinen omtrent som hvitløk. Senker høyt blodtrykk og hindrer åreforkalkning og blodpropper. Da ramsløk lindrer magesmerter og styrker fordøyelsen, er den blitt brukt mot diaré‚ kolikk, luft i magen, dårlig fordøyelse og manglende appetitt. Hele planten brukes som te mot innvollsorm. Ramsløk er også god mot astma, bronkitt og emfysem. Saften stimulerer det lokale blodomløpet og kan derfor være av verdi ved behandling av giktplagete ledd. Ramsløk har en kraftig antibakteriell virkning og anses som et naturlig antibiotikum som er virksomt mot en rekke bakterier og sopp. En nyttig linke dersom du vil hvite mer om den

5 kommentarer:

Veronica Loise sa...

Er du blitt forkjemper for alternativ medisin/ helsekost nå? hehe,, morsomt å lese om den planten. Den hørtes veldig nyttig ut!

Anonym sa...

Dette minner om det herlige 70-tallet da det var så populært med askeavkok. Det kunne kurere selv de verste plager og sykdommer. Halve Norge gikk mann av huse for å skaffe ask. Selv kjøpte jeg et sleggeskaft av ask til noen i familien.

Det var tider det...

Anonym sa...

Vel, askeavkok ble ett blaff mens ramsløken faktisk har samme egenskap som hvitløk og kan brukes i matlagingen. Har selv ikke prøvd ennå men en kollega av meg tok turen til Ask i fjor nettopp for å plukke ramsløk. Da hadde han surfet på internett og funnet ut at de vokste her og jeg fikk i oppdrag å finne ut eksakt hvor, dermed ble min interesse vakt. Det er jo en flott plante også og lukter løk.

Anonym sa...

Påstanden om at ramsløk "..senker høyt blodtrykk og hindrer åreforkalkning og blodpropper.." er nok litt overdrevet. Hadde dette vært sant hadde våre største folkesykdommer plutselig vært en sagablott. Men den hjelper nok kanskje for noen, og forverrer nok heller ikke helsetilstanden.

Dessverre ligner ramsløkplanten også veldig mye på kjente liljekonvall, som er giftig. Så skal man gå på egen hånd og plukke ramsløk bør man kjenne til hva som er forskjellen - ellers kan man fort havne på sykehus under jakten etter bedre helse.

LENE sa...

Du kan lære mer om ramsløk her: https://www.facebook.com/groups/373312899491491/
Planten finnes mange steder fra syd-Norge og opp til Trondheim, så den er slett ikke så sjelden.